Există persoane care atunci când vor să învețe ceva nou, apelează numaidecât la un mentor cu experiență care să le dea toate răspunsurile mură-n gură. Altele au un spirit autodidact mai dezvoltat și se bazează pe propria capacitate de învățare. Iar majoritatea, se bazează pe filme, vizionând cât mai multe producții care au legătură directă cu ceea ce vor să afle ele.
Despre videochat, până acum, cu toate că este o meserie foarte populară, nu s-au făcut multe filme care să poate fi folosite ca reper. Dar, chiar și așa, există totuși câteva producții, care chiar dacă nu sunt exact pe subiect, ajută enorm ca material de cercetare. Iată care sunt cele care pe noi ne-au impresionat în mod deosebit.
1 Disconnect (2012)
Disconnect este o producție realizată în anul 2012, cu recenzii foarte bune, cu poveștile a 3 oameni care se confruntă cu diferite probleme, care mai de care mai grave, dar totuși comune. Un lucru pe care îl au în comun toate aceste personaje, indiferent dacă se luptă pentru a avea o carieră de succes, pentru a se îmbogăți sau pur și simplu pentru a câștiga suficient cât să supraviețuiască, este faptul că fiecare din ele se confruntă cu dezavantajele singurătății și izolării, două caracteristici ale lumii moderne. În universul filmului și bineînțeles și în realitatea zilelor noastre, nimeni nu pare să mai aibă timp de a comunica cu cei din jur față în față și de aceea se bazează pe internet și căile de comunicare pe care le oferă acesta. Dar, rețelele sociale nu sunt atât de simplu de controlat așa cum am crede și pentru a le putea folosi în deplină siguranță trebuie să fim foarte precauți.
Ce poți învăța din acest film?
Disconnect prezintă eventualele pericole ale rețelelor sociale. Tocmai de aceea, pentru că aplicațiile online sunt greu de controlat, întotdeauna este o decizie mai bună să faci videochat în cadrul unui studio cu renume, decât pe cont propriu.
2 Student Services (2020)
Student Services este un film francez lansat chiar anul trecut, care spune povestea unei studente de 19 ani, în primul an la facultate, care își dorește cu disperare să aibă rezultate bune la școală. În timp ce studiază, ea se dedică și unei slujbe cu jumătate de normă, dar din care nu câștigă suficient pentru a a-și acoperi toate cheltuielile. Din acest motiv, se hotărăște să răspundă unui anunț online al unui bărbat în vârstă de 57 de ani care caută o studentă capabilă să-i ofere afecțiune și pe care să o plătească în schimbul serviciilor sale cu 100 de euro pe oră. Laura, protagonista filmului, acceptă invitația bărbatului, cu condiția să facă acest lucru o singură dată și stabilește să se întâlnească cu el într-o cameră de hotel, peste trei zile. Dar lucrurile nu se petrec așa cum se așteaptă tânăra, ba din contră, o iau pe o cale cu totul și cu totul greu de prezis.
Ce poți învăța din acest film?
Chiar dacă nu este în mod direct despre videochat, Student Services ne învață cât de important este anonimatul pe internet și protecția identității. Pentru a-și feri angajatele de orice pericole, studiourile de videochat cu experiență nu dezvăluie niciodată datele personale ale acestora și le sfătuiește să folosească nickname-uri.
3 Videochat (2020)
Videochat este un film serial românesc despre Nina, o educatoare moldoveancă, care din cauza pandemiei își pierde slujba de la grădinița la care preda, singura ei sursă de venit. Și ca orice altă persoană nevoită să-și caute de lucru, Nina își postează CV-ul online și așteaptă oferte de la companii. Așa face cunoștință cu Andrei, un proprietar de studio videochat, care îi prezintă oportunitățile de câștig și ce trebuie să facă pentru a avea succes în această industrie și astfel o convinge să dea o șansă acestei meserii. Serialul se vrea a fi comic, dar prezintă atât de bine realitățile societății contemporane, încât este considerată una din cele mai bune producții realizate pe acest subiect.
Ce poți învăța din acest film?
Dacă nu ai mai lucrat niciodată ca model de videochat, serialul Videochat îți oferă o mostră din meseria de model. În cel mai amuzant mod cu putință, el te învață ce fel de clienți se pot afla în spatele ecranelor și cum trebuie să abordezi fiecare situație în calitate de model.