Tehnologia a fost întotdeauna prietena mea. Fiind un Millennial mai în vârstă, am crescut cu site-uri precum Livejournal și Myspace, iar când YouTube a început să câștige popularitate, l-am luat rapid în primire și am început să încarc conținut. Este ceva ce mi-aș fi dorit să fi continuat, deoarece vocea aia: „cum ar fi dacă…” îmi șoptește des în fundul minții.

Așa că vă puteți imagina cât de intrigat am fost când o agenție de marketing influencer mi-a oferit oportunitatea de a lucra pentru aplicația de streaming BIGO, încă din toamna lui 2018. Pentru 500 de dolari pe lună, îmi puneam viața de zi cu zi pe tavă celor care voiau să afle mai multe despre mine. Mi s-a părut o modalitate ușoară de a câștiga bani fără prea multe schimbări în rutina mea zilnică, dar am devenit rapid victima unui flux continuu de comportament sexist și abuziv din partea comunității platformei.

Ce este BINGO?

BIGO este o platformă de streaming live deținută de o companie cu sediul în Singapore, unde utilizatorii pot împărtăși conținut live cu fanii lor.

Agenția de marketing m-a asigurat că aceasta ar fi o modalitate grozavă de a dezvolta un cont pentru mine ca influencer. Să fiu plătit pentru a-mi transmite în direct viața de zi cu zi și pentru a-mi dezvolta comunitatea de urmăritori, totul în timp ce îmi umplu buzunarele cu niște bani? La naiba, da, eram pregătit pentru asta. Când eram mai tânără, chiar mi-am dorit să fiu o personalitate TV și acesta a fost întotdeauna un vis de-al meu. Iar BINGO, în această nouă eră mediei digitale, m-a ajutat să ajung mai ușor în în atenția publicului. Oricum, toate lucrurile despre cultura pop, frumusețea și moda erau chemarea mea și am crezut că acesta va fi un bilet în acest tărâm. Nu știam cât de întunecat ar putea fi cu adevărat acest tărâm și ce efect va avea asupra sănătății mele mentale.

A fost un moment în care am primit un feedback nesolicitat în legătură cu fața mea

Am început pe platformă prin a filma zilnic videoclipuri de tipul: „pregătește-te cu mine” – ceea ce credeam că sunt videoclipuri ușoare și plăcute, prin care puteam interacționa cu ușurință cu fanii mei pentru a-mi împărtăși rutina de îngrijire a pielii și de înfrumusețare. Cu toate acestea, am aflat rapid că acest public nu era aici pentru aceste tipuri de sfaturi. În timp ce vorbeam naiv despre produsele mele preferate sau despre trucurile mele de machiaj, eram bombardată cu mesaje de la bărbați care îmi cereau să mă dezbrac sau să mă căsătoresc cu ei. Când nu mai interacționam cu ei, atitudinea lor se preschimba pe loc în ură, spunându-mi imediat „să mă sinucid”, să fac cancer sau să fac SIDA. Comentariile despre nasul meu prea mare au fost, de asemenea, comune – unul după altul fără cuvinte, doar emoji-ul nasului de cinci ori. Căsuța mea privată de e-mail a fost aceeași și până în ziua de azi, nu sunt sigură dacă au menționat asta pentru că au un fetish în legătură cu înfățișarea sau alt fetiș de care nu știu. Indiferent, aceste comentarii au fost un fel de trigger pentru mine, făcându-mă să mă întorc în timp, înapoi la douăzeci de ani, când nasul meu a fost folosit și împotriva mea de un bărbat din viața reală, doar pentru a mă răni.

În 2012, în timp ce ieșeam la o seară de karaoke la un bar popular Tex-Mex din Toronto, am fost abordată de o cunoștință care a început să mă lovească, pentru că am refuzat cu amabilitate avansurile lui. Când am ajuns acasă în acea noapte, m-am așezat în pat și am derulat pe Facebook în timp ce așteptam ca ochii să-mi vină somnul. Dar, în schimb, m-am trezit în șoc, când am citit statutul acestui cunoscut bărbat care spunea pur și simplu: „Trishelle Esposito are un nas mare”. Ego-ul lui zdrobit din cauza refuzului meu politicos l-a determinat să mă atace în public, pentru ca toți prietenii săi să râdă de mine și eu să fiu rănită. Am fost devastată, dar mai mult decât atât, mi-am privit pentru totdeauna fața diferit.

Iată cum e de fapt să lucrezi pentru BINGO!

Am semnat un contract de 3 luni prin care am fost de acord să postez 40 de ore de stream-uri live atractive pe lună în schimbul unui cec de plată de 500 USD. Sună destul de ușor, nu? Nu e! Abuzul la care mă supusem, mi-a îngreunat transmisia în direct. Mi-am schimbat numele de pe profil într-un pseudonim, TEA. În fiecare zi, eram plină de anxietate și pe măsură ce tot postam, stima de sine devenea din ce în ce mai fragilă. Fiecare zi era din ce în ce mai grea decât precedenta. Dar, contractul era clar: fără conținut, fără salariu. De la facturi, la prețurile chiriilor din Toronto și până la planurile de viitor, mă bazam pe acei bani. Așa că, mi-am înghițit mândria, am respirat adânc și m-am forțat mereu să intru în direct.

Dar după ce mi-a expirat contractul de 3 luni, m-am retras. Mi-am exprimat îngrijorarea agenției de marketing. Deși mi s-a spus că BIGO ar fi o modalitate excelentă de a construi o bază de fani online, nu a fost baza de fani pe care mi-o doream. Un reprezentant al agenției de marketing mi-a spus că vor transmite feedback-ul meu despre abuz reprezentanților BIGO. Nu le venea să creadă ce povesteam despre experiența pe care am avut-o – aproape ca și cum aș fi inventat-o! Cu toate acestea, o lună mai târziu, am văzut o postare online de la aceeași agenție de marketing care căuta femei pentru a transmite live pentru BIGO. Având în vedere experiența mea, nu mi-a părut prea bine, dar cu timpul am învățat să gestionez și să procesez toate comentariile răutăcioase, mi l-am plasat în spatele creierului și am încercat să le păstrez într-un loc de neatins.

La revedere BIGO, bun venit OnlyFans, care este pe val în 2022

În zilele noastre, site-uri precum OnlyFans câștigă popularitate. Dintr-o perspectivă exterioară, să câștigi bani printr-o astfel de platformă, poate părea simplu. Dar ceea ce este mult prea ușor de trecut cu vederea în această industrie a videochatului este hărțuirea cibernetică și abuzurile fără rușine la care sunt supuse multe femei care activează aceste site-uri. Toate aceste lucruri fac ca această formă de venit să nu fie nici pe departe ușoară.

Eu cred în munca sexuală – online sau offline. Cred în dreptul unei femei de a-și afișa corpul așa cum alege ea și de a câștiga financiar de pe urma acțiunilor sale. Eu cred absolut în asta. Ceea ce nu cred pe de altă parte este faptul că oamenii folosesc asta împotriva lor pentru a le lipsi de respect, pentru a le umili și pentru a le face să-și pună la îndoială valoarea. Site-uri precum BIGO au făcut femeile să se simtă ciudat. Pe de-o parte pentru că prin afișarea corpului lor în mediul online câștigă adepți și pe de altă parte pentru că sunt supuse la urii înjositoare. Dar aceste două lucruri nu se exclud reciproc și nici nu trebuie tratate ca atare.

Îmi place să văd cum lumea devine mai primitoare față de sexualitatea feminin. Cum femeile câștigă autonomie și devin stăpâne pe propriul lor trup – dar acest lucru trebuie să existe alături de o lume în care bărbații sunt învățați să le respecte pe femei. Nu doar pe soțiile lor. Nu doar pe prietenele lor sau pe alte femei care le sunt apropiate. Dar chiar și pe străinele de pe internet. Eu de exemplu, eram o străină pentru cei care mă priveau pe BINGO și consider că și meritam să fiu tratată mai bine.