Cu două luni în urmă, Bethany, o fostă angajată în finanțe și resurse umane din Plymouth, stătea nervoasă în dormitorul ei.

Îmbrăcată în lenjerie neagră și un chimono asortat, se pregătea să ia primul apel ca model de videochat.

„M-am conectat și m-am gândit: „te rog să nu sune nimeni”, și deveneam din ce în ce mai stresată din cauza iluminării, deoarece nu era un sistem de iluminare care la propriu să mă pună într-o lumină tocmai bună. La un moment dat, am spus chiar „bine, nu fac asta, mă deconectez”.

„Apoi a venit un apel, am stat și l-am urmărit câteva secunde și m-am gândit: „Nu pot să nu răspund”.

„Când în sfârșit am făcut-o, cineva a spus „Bună, ce mai faci?” Și asta a fost…”

De atunci, Bethany, în vârstă de 27 de ani, lucrează ca model de videochat, sau cam girl cum mai sunt numite aceste femei în limba engleză, cinci zile pe săptămână. Iar ceea ce a determinat-o să facă acest lucru este faptul că și-a pierdut locul de muncă în finanțe, ca urmare a lockdown-ului din cauza coronavirusului.

Absolventă a facultății de managementul afacerilor și finanțe, Bethany a ocupat funcții de analist și contabil de când a părăsit universitatea, iar cel mai recent începuse un nou loc de muncă ca manager de finanțe și resurse umane pentru o companie producătoare de produse de îngrijire a părului.

Dar la doar trei săptămâni după ce a obținut noul ei post, totul s-a schimbat.

La o săptămână după ce prim-ministrul Boris Johnson a anunțat blocarea țării pe 22 martie, compania lui Bethany a început să anunțe concedii și concedieri.

În ciuda faptului că s-a alăturat înainte de data limită a guvernului, Bethany nu fusese adăugată oficial la statul de plată al companiei până atunci. Surprinsă de lacuna frustrantă, ea nu era eligibilă pentru concediu, așa că a fost concediată.

Fără un loc de muncă și confruntându-se cu înghețarea angajărilor ca urmare a pandemiei, Bethany s-a trezit din ce în ce mai îngrijorată pentru bani.

„M-am gândit: „Bine, literalmente nu sunt plătită deloc, nu am niciun venit””, povestește ea.

Bethany și-a amintit că o prietenă de-a ei încercase să facă modelling în fața camerei cu câțiva ani în urmă și vorbise cu entuziasm despre banii pe care îi câștiga.

Aruncându-se în necunoscut, Bethany s-a înscris la Off The Record Cam Model Management, o agenție de modele de videochat din Marea Britanie.

„M-am gândit să revendic Creditul Universal, dar din punct de vedere financiar nu avea niciun sens. Mi s-ar fi dat 70 de lire sterline pe săptămână pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, în timp ce acum câștig 2.000 de lire sterline pe săptămână, în săptămânile cele mai proaste”.

În prezent, Bethany ia 50% din orice profit pe care îl realizează – un procent care ar putea crește la 65% în timp.

„Săptămâna aceasta am câștigat 5.000 de lire sterline, așa că am putut 2.500 de lire sterline pentru banii aceștia, doar mi-am arătat sânii de vreo de două ori”, recunoaște ea.

„De la talie în jos, probabil că m-am dezbrăcat de câteva ori de când am început. Le arăt ceva clienților doar dacă au stat măcar o oră, iar asta înseamnă foarte mult dacă ne gândim că plătesc 2,99 lire sterline pe minut.”

În timp ce multe femei ar putea refuza perspectiva de a se dezbraca în fața unui străin, Bethany s-a bucurat de „șansa de a explora și de a se deschide cu adevărat”, spunând: „Sunt cu adevărat eu în fața camerelor web!”.

„Îmi place. Bineînțeles că există și zile în care te conectezi, dar nu obții mare lucru.”

„Totul depinde de ce tip de clienții pe care îi atragi.”

Întrebată despre clientela ei, Bethany dezvăluie că tinde să atragă „în mare parte oameni de afaceri”.

De la toți acești oameni necunoscuți, dar cărora le face pe plac așa cum știe ea cel mai bine, Bethany nu câștigă doar cât să se întrețină, dar mai mult decât suficient pentru a-și putea cumpăra tot ce își dorește.